港聞

下一篇
上一篇

【短片:Emily Online】曾俊華無點名多謝梁振英? 英文發言有Thank CY (20:06)

一直考慮緊會唔會選特首嘅財政司長曾俊華今日向特首梁振英辭咗職之後,今晚六點半就開記者會,發言期間無講到自己到底係run定係唔run,不過就多謝咗唔少人。

其他報道:【特首跑馬仔】曾俊華稱盡快作參選決定 點名感謝董曾兩前特首 稱9年財爺生涯難忘

有網民就留意到,財爺中文發言嘅時候剩係「多謝行政長官同埋問責團體嘅同事」,比起佢話「多謝兩位前行政長官」,仲點名提到「董生」、「曾生」任內嘅提攜,曾俊華就無提到現任特首梁振英個名,有唔少人就揣測係咪有咩特別意思。

不過Emily聽返成個發言,發現財爺雖然中文無提過梁振英個名,但其實英文版係有「......thank CY and the entire team of senior officals......」,都算係有提到梁振英噃!

其他報道:稱曾俊華親電通知辭職 葉劉感謝對方有禮貌 重申將憑政綱實力爭選委支持

其他報道:【曾俊華辭職】與曾蔭權哈佛結緣返港入政府 曾任港督彭定康私人秘書

其他報道:【特首選委結果出爐】泛民主派共取325席 莫乃光:超額完成 選民盼中央作改變

相關字詞﹕曾俊華 梁振英 編輯推介

上 / 下一篇新聞