港聞

【誓詞風波】覆核敗訴要等埋上訴? 何君堯:若判決理由係啱嘅,咪接受囉 (13:56)

立法會宣誓風波仍未未解決,法院將於下月3日審理政府提出的司法覆核。立法會議員何君堯表示,若判決理由正確,便會接受,但如果任何一方認為判決理由不對,都可以上訴。

其他報道:【胡國興選特首】佔領言論捱批 胡官:違法都有輕重 促大人看闊點 稱中央與港衝突會站港人一邊

無綫節目《周日龍門陣》請來何君堯與另一議員朱凱廸同場辯論。朱凱廸質疑,建制派不接受大會主席梁君彥最初容許青年新政議員梁頌恆和游蕙禎宣誓,是「輸打羸要」,但何君堯否認,「唔係輸打贏要。(朱問:你哋選出來嘅主席梁君彥都作出呢個決定喎)OK,咁佢聽我哋講吖嘛,佢聽議員嘅陳述吖嘛,咁你都可以同佢講,佢唔接納你都無辦法」。

何君堯重申,法院將於11月3日審理司法覆核,認為現時應「將佢(宣誓)放埋一邊先,凍結咗佢」。

朱凱廸追問若法院判梁頌恆和游蕙禎勝訴,建制派會否說要等待「上訴」後才容許兩人宣誓,何君堯未有正面回應,只說在現時制度下,不可以說放棄自己上訴權,「連judgment都未睇,你點知佢啱定錯?若果判決出來嘅理由係啱嘅話,咁咪接受佢囉,任何一方認為唔啱,都可以上訴」。

朱凱廸另被主持問及非建制派於本周三(11月2日)大會復會時,會否再次護送梁頌恆和游蕙禎進入會議廳,他指因仍未商討,暫時未能回答。

其他報道:梁振英撰文總結五大政績 利得稅達1400億元創新高

其他報道:殘疾院舍規劃停滯20年 人手要求僅1998年兩成 社福界促政府全面承擔資助

其他報道:田北俊:葉劉「恨到發慌」惟朋友不多 轟梁振英不濟求助中聯辦

相關字詞﹕編輯推介 誓詞風波

上 / 下一篇新聞