港聞

【特首跑馬仔】支持誰人? 范太:而家情況不清晰,不敢分析 (11:38)

特首選戰開鑼。全國人大常委范徐麗泰被問到支持誰人做特首時,只說「等參選人個個出咗嚟先啦,我估將來重會有嘅」。

其他報道:梁振英撰文總結五大政績 利得稅達1400億元創新高

問到是否須換走特首梁振英,范徐麗泰強調自己「無咁講過」,又說梁振英都可能會表示競選連任,「大家睇囉,將來睇政綱囉,有心參選為香港市民服務,梗係歡迎」。她續指,「任何人參選都係有心人,唔好去論其他嘢,其他嘢各人有各人睇法。而家情況一啲都唔清晰,所以而家呢個時候,咩分析都唔敢做住」。

至於官員如果參選特首,是否應盡早辭職,范徐麗泰認為「自己心中有數」,「參選特首呢個重大職位,唔係簡單『司位』嘅人可以做到,大家會有計劃」。

問及已宣布參選的退休法官胡國興,范徐麗泰讚對方是「好有幽默感」的人,亦做過很多重要委員會主席,「好稱職」。不過她重申,現在說支持誰人是太早,因為未有其他人宣布參選,選委會亦未選出選委。

其他報道:【港獨爭拗】胡國興指港獨是「不必要疑慮」:不切實際不可行

其他報道:田北俊:葉劉「恨到發慌」惟朋友不多 轟梁振英不濟求助中聯辦

其他報道:因改錯名? 蔣麗芸:劉小麗三次宣誓不果是「天意」

相關字詞﹕編輯推介 特首跑馬仔 特首選舉 胡國興 梁振英 曾俊華

上 / 下一篇新聞