港聞

下一篇
上一篇

李國章讚梁振英「咁多年來最用力推動房屋」 稱傳媒愛報衰嘢致難凝聚社會 (11:28)

香港大學校務委員會主席、全國政協委員兼行政會議成員李國章在商台節目《鈺成千里目》中,談到議會文化,他說立法會少數反對派是為反而反,對人不對事,「我唔鍾意你,唔睇啲文章」就不予通過。他又以現屆特首梁振英為例,指對方在房屋、扶貧方面都做了很多,卻遭部分反對派不斷批評,「你批評佢乜乜乜要有理由……咁多年來最用力推動房屋、土地的就是呢個特首」。

其他報道:胡官記招 梁粉「路過」出席

李國章又批評,「傳媒好嘢唔報,衰嘢就鍾意報……香港傳媒自由度好高架嘛,你睇新加坡會唔會咁呀?泰國會唔會咁呀?」認為令到特首即使有不少利民施政,仍未能凝聚社會,但也要接受這個現實。

對於新一屆政府,李國章期望大家理性一點,稱中國人不愛動武打人,指應譴責暴力行為,但很多人不敢出來,怕講完「佢又嚟打我喇」,「好似我做港大校董會主席咁,你鬧鬧我又唔敢郁,香港會變成點?我講過,如果你唔滿意我做主席,咪搵個好啲架囉,搵到出嚟我好樂意,但你要去搵呀,唔好淨係叫我落台呀。」

其他報道:旅發局新宣傳片群星拱照 潮服陳奕迅叫「Good Show」 劉青雲陪行山

其他報道:感覺曾俊華準備參選 田北俊稱樂意助選

 

相關字詞﹕編輯推介

上 / 下一篇新聞