港聞

【短片:胡國興選特首】有考慮班底但未接觸 胡:若當選人才自會聯絡我 (16:50)

退休法官胡國興今午開記者會交代參選特首詳情,他表示現階段未有正式班子,雖有考慮一旦當選誰人可加入政府幫忙,但未有正式接觸,「人哋打緊工,點接觸都尷尬,唔係好妥」。

他認為明年3月選舉、7月上任,4個月時間「乜都搞掂」,有足夠時間組班。他又說如果自己當選,好的人才自會聯絡他,「一啲都唔使驚無班底做嘢,香港好多叻人,如公務員團體中都好多叻嘅人,但呢幾年局長話事,佢哋喺下面做執行工作嘛」。

相關報道:

胡國興公布參選原因:梁振英不能消除港人怨憤分化 爭取重啓政改

房屋經濟無經驗?胡國興稱問題較小將諮詢 若政改原地踏步就一潭死水

胡國興60年代英國留學 回港投身法律界 曾任13年選管會主席

胡:不接受人大831框架 應向中央誠實反映港人政改意向

【短片】評其他熱門參選人? 胡國興:無一個係我咁中立

胡官直言不怕黑材料 「我又冇包二奶」

相關字詞﹕編輯推介 特首選舉 胡國興

上 / 下一篇新聞