港聞

【短片:Emily Online】記者等民建聯採訪 梁國雄幫開路 葛珮帆李慧琼反問:做完騷未? (20:58)

立法會今早復會後極速休會,各黨派輪流到會議室外俗稱「咪兜」的採訪位置見記者。不過,由於大量記者包圍喺會議室大門與咪兜間嘅位置,令民建聯一班議員無法到達咪兜。一向同建制派話不投機嘅長毛突然「跨黨派」幫忙,邊揮手邊着記者:「各位記者行開!民建聯要開記者招待會!」不過一行人到咪兜後,葛珮帆同李慧琼似乎唔太領情,反問長毛:「你做完騷未啊?」

其他報道:【立會流會】李慧琼遺憾 斥非建制派不遵循主席裁決 梁美芬:建制派已極容忍

據Emily觀察,民建聯議員準備去咪兜前發言,期間梁國雄一直喺旁邊講嘢,吸引一眾記者圍觀,令議員無法行前,長毛突然揮手大叫:「各位記者行開!民建聯要開記者招待會!最大黨!」長毛開路後仲笑稱:「你哋再唔行開就大鑊啦!各位清場!民建聯,天下第一黨,講嘢口行行!現在,嘭嘭嘭嘭!」

但長毛嘅開場白似乎唔太受民建聯歡迎,葛珮帆同李慧琼問長毛:「得未啊?你做完騷未啊?」長毛隨即轉身離開。

其他報道:【Emily Online】反辱華示威者擺10圍飲茶 高達斌稱AA制:無話邊個請邊個

其他報道:【立會休會】為反辱華集會站台 譚惠珠斥泛民不尊重法治不守規則

其他報道:【短片+多圖:誓詞風波】邵音音現身反辱華集會 斥游梁不懂中國文化 多人攜《大公報》橫額參與

相關字詞﹕誓詞風波

上 / 下一篇新聞