港聞

【短片搶先睇:Emily Online】「打波先嚟落雨、空肚先嚟無早餐食」 教育局宣傳正向思維廣告 黎明發聲二創金句 (22:38)

「打波先嚟落雨,唔通連個天都唔鍾意我?」每逢打風均都網民「回帶」嘅經典短片,係社署喺2001年宣傳生命正面思想嘅廣告。適逢片中嘅「四眼仔」近日被發現變成健身猛男,廣告又進一步被炒熱。而最近教育局為宣傳正向思維,推出新廣告,就拎咗呢句經典獨白做二次創作,更請嚟「明福俠」黎明做旁白,大玩金句!

其他報道:小學送紅雞蛋、生日卡賀學生生日 家長大讚窩心 校長:簡單安排已可令小孩樂一整天

據Emily了解,新廣告喺今個星期五就會正式出街。長30秒嘅短片,一開始就聽到:「打波先嚟落雨......」,又見到下雨天一個足球響地下彈吓彈吓,似足舊廣告,但隨即有幾個學生哥細數日常慘事,例如「臨過關先嚟跳掣」、及「做project(組員)先嚟玩失蹤」等。

不過短片嘅最大亮點莫過於教育局請到「金句王」黎明做旁白,「我唔會空肚食早餐」呢句耳熟能詳既金句,變成「空肚先嚟無早餐食」,再配上一個學生在學校走廊飛奔入課室的情景,相信會引起每日趕返學嘅學生共鳴!

黎明喺呢個時候就鼓勵學生話:「激氣過後,諗番轉頭,頭先只係芝麻綠豆嘅小事,面對難題不氣餒!他朝成就必定非凡!」

未知聽到金句王既鼓勵,大家會唔會心情好返啲呢?至於結語嗰句:「而家食好啲,聽日實食到早餐嘅!」Emily就唔係好明當中因果關係,不過凡事唔係絕對,無邏輯都可以做金句。 

另一方面,教育局長吳克儉今日見傳媒時候話,期望「防止學生自殺委員會」下月初提交最後報告。又話中期報告提到學生自殺嘅原因係相當複雜,仍需要更全面咁去了解。

其他報道:視障人士月台餵食導盲犬遭阻 港鐵職員:出咗港鐵範圍先可以餵 

其他報道:公司為員工推額外親子假免費托管獲獎 公司執董:我賺少一個零,又如何呢?

 

相關字詞﹕編輯推介

上 / 下一篇新聞