港聞

下一篇
上一篇

【Emily Online】李國章無想過做特首:有理性嘅人會唔會想做? (10:52)

因強悍作風而被稱為「沙皇」嘅李國章,做過中大校長,2002年獲當時嘅特首董建華邀請做教育統籌局長,現任港大校委會主席,擔任過多個公職嘅佢會唔會更進一步做特首呢?

其他報道:黃毓民判監2星期 官指擲杯暴力且沒悔意 須判阻嚇性刑

立法會前主席曾鈺成邀請李國章上佢嘅電台節目,講到當年有消息話李國章會接住董生做特首,李一聽到佢咁講即刻否認「完全無諗過」,仲反問「如果有理性嘅人,你會唔會想做呢份工?」

曾鈺成就問「即係話做呢份工嘅人係無理性?」兩人隨即大笑,曾鈺成之後補充話「都唔係吖,3個特首都幾有理性」,李國章就話「做呢份工一定畀人鬧」,仲即刻打蛇隨棍上,問「你有冇興趣吖?」曾鈺成就話「我冇咁嘅能力,我一啲政府經驗都冇」,仲話「你做局長都已經(被)鬧開,無咩所謂啦」。

其他報道:梁振英指申覆核是依法辦事 非常重視行政立法關係

其他報道:【多圖】從外觀上就覺得難吃的食物攝影比賽

相關字詞﹕特首跑馬仔 曾鈺成

上 / 下一篇新聞