港聞

下一篇
上一篇

【Emily Online】梁錦松盼林鄭續為香港服務 讚「各方面表現都好好」 (15:30)

由小母牛香港主辦嘅小母牛-招商局「競跑助人」2016,喺科學園白石角海濱長廊舉行。活動有約1800人參加,籌得嘅善款會用嚟支持小母牛喺國內嘅扶貧項目。

出席活動嘅包括政務司長林鄭月娥、招商局董事李引泉等,其中林鄭月娥今日要連跑三個活動,小母牛香港主席梁錦松喺啟動禮上都形容「做政府其實係好辛苦」,希望市民體諒政府盡心盡力,佢仲開口話希望林鄭繼續為香港貢獻力量添。

Emily同行家喺活動後即刻追問梁錦松,佢只係話林鄭各方面表現都好好,如果林鄭可以繼續為香港服務,佢就覺得係好事。

而林鄭月娥亦向阿松「回禮」,話政府扶貧理念係建基於「香港人信自己、自力更新」核心價值,所以扶貧措施唔應該集中喺派錢或救濟形式,要喺合理基礎上,幫助基層人士持續就業,就好似阿松出任財政司長嗰陣講過「授人以魚不如授人以漁」。

其他報道:【誓詞風波】特首任覆核當事人 經民聯律師:律政司沒權執行基本法 譚惠珠:法律沒寫不可擔任

其他報道:【誓詞風波】經民聯律師提「三權分立影子論」 譚惠珠不認同:唔係影子,大家Shut up畀法庭去判

其他報道:【誓詞風波】建制派製流會 林鄭:社會要理解今次與以往流會不同

其他報道:【誓詞風波】盧偉國:大家關心宣誓風波 但對市民好重要的是經濟民生議題

相關字詞﹕編輯推介 特首跑馬仔 特首選舉 林鄭月娥 各界期望

上 / 下一篇新聞