港聞

下一篇
上一篇

【誓詞風波】斥不符做人道理 范太明言不想梁游做議員:幫我哋港人做咗乜嘢? (10:49)

青年新政立法會議員梁頌恆及游蕙禎宣誓問題風波持續。全國人大常委、立法會前主席范徐麗泰直言,個人很不希望兩人成為立法會議員,又批評兩人競選時提倡「自決」,現在卻已經不是「自決」,質疑投票給他們的選民是否被騙。

其他報道:范太:中央未定特首人選 稱不知港獨者助梁連任論對否

范徐麗泰在商台節目表示,不想立法會成為「港獨」平台,「點解要講港獨?(你話)唔喜歡中國,唔喜歡干預,但你係國家一部分,國家唔能夠唔理。基本事實都唔承認,然後用各種各樣唔符合政治道德、唔符合做人道理,好兒戲咁玩弄嚴肅宣誓程序,只達到破壞,不斷破壞,一樣一樣粉碎,香港仲有乜嘢剩?」

范徐麗泰又以「市民」身分反問:「你到底為我做緊乜嘢?到底想香港衰到點?你而家係好威,日日上電視,一言一行成為報道中心,但係我問你,你幫我哋香港人做咗啲乜嘢嘢啊?」

她強調,「港獨」只會增加香港危險,而且若外來人覺得政治不穩定,便不會到香港投資,「唔整大個餅,邊有錢使啊?港獨成為事實之後,邊個攞到乜嘢好處?而家我都諗唔到真係好痛心」。

范徐麗泰又說,倡港獨者說自己不是中國人,但她反問:「你話你唔係中國人,你有無離開過香港啊?香港護照係中國護照,香港護照持有人係承認自己係中國公民。你有無去入境處宣誓過話我唔係中國公民啊?」

她另提及熱血公民議員鄭松泰把建制派議員枱上國旗區旗倒轉一事,批評這些議員行為令立法會水平降至前所未有的低,擔心立法會長此下去會阻礙香港發展。

其他報道:環時借《矛盾》狠批王丹不如香港反對派 「沉渣廢料」喻民運人士:又醜又臭

其他報道:促梁君彥勿讓梁游宣誓 李慧琼認有「法理基礎爭議」 惟應「考慮社會政治訴求」

其他報道:譚惠珠指基本法無寫三權分立 斥鼓吹「分立」者漠視京官說明

相關字詞﹕編輯推介

上 / 下一篇新聞