港聞

【誓詞風波】湯家驊稱憤怒痛心 斥「講得出唔敢認」 嘆民主派無道德勇氣非其非 (10:10)

青年新政立法會議員梁頌恆及游蕙禎日前宣誓就職時,將China(中國)讀成近似「支那」,引起爭議。曾任立法會議員的民主思路召集人湯家驊於商台節目直言:「慶幸(我)唔喺議會,但好痛心仍係香港、中國人,聽到呢啲說話非常憤怒、痛心。」

其他報道:【10月雙旋襲港?】莎莉嘉將入港800公里 海馬料變「超颱」周五靠近400公里

湯家驊指出,曾聽過外國人以粗言罵中國人,惟由中國人,特別是年輕一代侮辱自己人,「真係諗都諗唔到」,「身邊好多朋友、中產人士、專業人士都感到憤怒、悲哀,覺得香港無前途」。他形容事件超越「政治界限」,「唔係政治問題,係道德倫理問題。道德倫理問題令人痛心疾首」。

至於梁頌恆辯稱「鄉音」問題,湯家驊認為不應「自欺欺人」。他表示,尊重「打正旗號打倒共產黨」的人,但不會尊重「講得出唔敢認」的人,「(這些辯解)自己都呃唔到啦」。他又強調,年輕並非藉口,反問「20歲人都唔知自己係中國人咩」,認為「有時有啲人太過寵壞年輕人」。

湯家驊另直言對民主派失望,指民主派無道德勇氣於大是大非問題上「是其是,非其非」,如何可代表香港人爭取福祉,「如果無道德勇氣,我唔該你唔好從政」。

其他報道:胡漢清斥梁游辱國叛國  若不撤回言行可認定「自願放棄議員權力」

其他報道:不全辭18間公司董事 梁君彥:可幫小股東監察管理層 利益不一定衝突

相關字詞﹕編輯推介

上 / 下一篇新聞