港聞

【Emily Online】女兒也佔中? 何君堯:畀佢體驗下 讚周庭前途無可限量 (15:31)

前年為期79天的佔領運動被建制派、政府猛烈批評,但原來律師會前會長、立法會議員何君堯的女兒亦曾經「體驗」佔領運動。不過他強調其家庭沒有「藍絲」、「黃絲」撕裂問題。

其他報道:胡漢清斥梁游辱國叛國  若不撤回言行可認定「自願放棄議員權力」

何君堯接受《HKG報》詢問時,提到自己有3名廿多歲兒女,他亦喜愛把美好生活拍攝下來,「所以我有好多珍藏嘅生活片段」,當中最疼惜的就是女兒。

問到「佔中」時有人反映家庭內「藍絲」和「黃絲」撕裂,何君堯承認其家庭「有少少問題」,但稱「無撕裂」。他指出,由於女兒讀中大,較「liberal(開明自由)」,故佔領運動期間有參與,「咪畀佢去囉,畀佢體驗下。後來佢都覺得,嗰種情況並唔係想像中或原先嘅嗰個味道,所以好快亦都會抽離番。有啲嘢畀年輕人可以體驗、自己去領略,呢個係好事」。

何君堯另提到今年5月與現為香港眾志副秘書長的周庭「跟住矛盾去旅行」,指事後他曾對周庭說:「你係一個聰明嘅人,如果係態度稍為禮貌啲、再世故啲做好啲,我相信你前途無可限量。」

其他報道:中紀委:港澳辦領導「不夠堅強」

其他報道:中聯辦負責人轟候任議員:嚴重傷害全中國人民和海外華人感情

相關字詞﹕編輯推介

上 / 下一篇新聞