港聞

「預告」防止學生自殺委會報告 吳克儉談大學生壓力 源於「未做好生涯規劃」 (22:03)

教育局長吳克儉在理大出席活動,致辭時提及生涯教育,透露防止學生自殺委員會將發表報告,當中分析大學生壓力成因,其中一點是「未做好生涯規劃」。

其他報道:【緊急呼籲】去年底心臟功能僅餘9% 10歲男童急需A+血型屍心續命

吳克儉指,報告即將出爐,可「預告」部分內容,他說:「其中一點,點解大學生讀書讀得辛苦,終於入到自己心儀嘅大學,選到覺得自己有興趣嘅科目。問題係佢之前幾年揀咗啲科,未必係自己興趣、自己強項。但揀咗之後,自己對自己嘅期望,屋企人對佢嘅期望,周圍朋友對佢期望,三重壓力出咗嚟之後呢,喺有啲唔舒服嘅嘢呢,佢就頂唔順……所以點解咁重要呢,生涯規劃教育。」

防止學生自殺委員會10月向教育局提交終期報告,民間聯席早前則建議委員會,接納「民間報告」成為最終報告一部分。

其他報道:【立會開鑼】梁君彥邀非建制會面 僅一人出席 涂謹申面告很多同事不視梁為主席

其他報道:【Emily Online】大學生跟深水埗明哥派飯 為諗掂特首都解決唔到嘅問題?

相關字詞﹕學童自殺 吳克儉

上 / 下一篇新聞