港聞

【朱凱廸被威嚇】梁振英稱曾聯絡不果 朱凱廸:我冇儲存佢電話 稱明日或致電回覆 (23:59)

朱凱廸指在選舉前後被人恐嚇,令他與家人受到性命威脅,現時需與家人入住特定地方獲警方保護。特首梁振英傍晚見記者回應稱,十分重視事件,又透露自己曾昨今兩日都曾發短訊、發電郵及致電朱凱廸,但其手機關機。朱凱廸晚上約11時15分在fb live分享最新狀況,他回應指「真係冇聽到佢(梁振英)電話,冇save(儲存)佢電話,我冇熄機」,又表示如時間許可,明日將回覆梁振英。

其他報道:梁振英:責成保安局長嚴肅跟進 曾聯絡朱凱廸不果

梁振英稱曾不止一次致電,但指朱凱廸手機關機,未獲回應,朱凱廸在fb live回應指出,自己未有儲存對方電話,估計可能因此未有接聽。朱凱廸透露,如時間許可,明日將回覆梁振英,代解「誤會」。朱凱廸又表明,工作目標之一是「掃走」梁振英,「你都可以執包袱,唔好再搞香港喇!」

另外,朱凱廸傍晚接受網台D100節目「左右大局」訪問,主持李慧玲問到他曾否收到特首梁振英的電話,他指並不知情,指近日電話均交給助手。問到假如與梁振英對話會跟他說什麼?朱凱廸稱會說:「你(梁振英)2012(年)上台嗰啲黑幫飯局,我哋依家成個香港要面對返個後果,唔可以為咗上台,放咗呢個潘朵拉盒子出嚟」。

其他報道:警保護下東涌謝票 朱凱廸稱現感安全 着團隊和朋友小心

其他報道:警24小時保護日常生活受影響 朱凱廸有信心克服威脅:不會妥協

相關字詞﹕編輯推介 朱凱廸

上 / 下一篇新聞