港聞

【Emily Online】清潔龍阿德都趁iP 7熱 二創宣傳防蚊:「成蚊 就是7天」 (21:20)

iPhone 7面世,宣傳口號「This is 7」,喺香港翻譯成「這,就是iPhone 7」。食環署推出、宣傳清潔香港嘅角色「清潔龍阿德」今日都喺facebook抽水,仲二創咗iP 7口號做「成蚊 就是7天」,宣傳防蚊信息。

其他報道:梁振英:責成保安局長嚴肅跟進 曾聯絡朱凱廸不果

近日中區發現3宗本地登革熱,清潔龍阿德就提醒,喺炎熱同潮濕嘅日子,蚊蛋平均7日就可以變成會飛的蟲,「防蚊同清積水,唔做就…大件事啦!」

其實清潔龍阿德唔係政府第一次自創卡通人員宣傳,環保署惜食香港運動嘅吉祥物「大嘥鬼」,都成日喺fb「抽水」,仲以rap歌(饒舌歌)賣廣告,形象突出,頗受歡迎。

其他報道:港大研究指去年青年自殺率升 研與YouTuber合作發防自殺資訊

其他報道:20年一見 中秋滿月遇上半影月食

相關字詞﹕登革熱 清潔

上 / 下一篇新聞