港聞

下一篇
上一篇

【周永勤棄選】周指梁振英知情:一個好寵愛嘅梁粉,會唔會唔想佢贏? (11:16)

自由黨周永勤宣布棄選初期,行政長官梁振英回應事件稱「解鈴還須繫鈴人」,疑團須由當事人出來說清楚。周永勤今在商台節目上質疑「佢(梁振英)點會唔知道一個被佢好寵愛嘅梁粉……點會唔知背後發生咩事」。

其他報道:周永勤稱「零選票」說法自有公論 指3北京男掌握政府才知道的資訊

周永勤在節目中稱,「佢(梁振英)點會唔知道一個被佢好寵愛嘅梁粉,包括部署送佢入鄉議局發揮影響力,佢今年參加選舉會唔會唔想佢贏呢?亦都知佢係某方面嘅契仔,今日就做啲假惺惺嘅關注……佢點會唔知道背後發生咩事?」其後周永勤到港台節目接受訪問時,被問到是否認為特首牽涉在內,他亦稱「佢(梁振英)無可能唔知」。

被問到對何君堯最終當選有何感受,周永勤稱個人感受不重要,「最緊要係香港人嘅感受,佢入唔入到同我無關係」,又指「就算畀我選我都未必入到,有人計錯數,有人太緊張」。

對於律政司長袁國強今早稱,若事件在香港境外發生,可能會增加調查難度,但不代表政府不會跟進;周永勤質疑,若非香港人在境外發生這些事,又可以如何跟進,「昨日同廉署的人交代事件時,其實佢哋都苦笑」。

就周永勤的說法,本報正向特首辦查詢,暫時未有回覆。

其他報道:拒評現屆政府及特首 曾蔭權強調不比較:要接受無人完美

其他報道:回應周永勤事件 袁國強稱若涉舞弊不論境內外都跟進

相關字詞﹕編輯推介 立法會選舉 棄選

上 / 下一篇新聞