港聞

下一篇
上一篇

【港獨爭拗】曾蔭權籲放懷看獨:真的滅不了,假的自動消滅 (08:28)

「港獨」不論在校園還是立法會選舉都是熱門議題之一,前特首曾蔭權接受《am730》專訪,首次談及這個議題稱「有啲嘢係真嘅呢,你點消滅都消滅唔到嘅;有啲嘢係假嘅、係虛浮嘅呢,你唔使做咩佢都會自動消滅」,認為大家應以放懷心態看待問題。

其他報道:周永勤﹕北京3來客逼棄選 逐一說出家人背景 指不聽話代價沉重

本身是天主教徒的曾蔭權以宗教作例子,指2000幾年前都有人擔心基督教的滋長,當時猶太教一個長老說「你唔使緊張㗎,我哋見到好多邪教出現,你唔使理一陣間佢自己自動消滅」,但如果是真理,「你撳都撳佢唔住,佢自己走出嚟」。

他又指現時社會有點兒走向極端,「但唔好睇少香港人,佢哋亦睇通,唔理報紙有時特別吹噓某啲言論、唔理吹噓某種嘢、特別專注睇啲負面嘅嘢,香港人睇清楚都唔係咁吖。」

其他報道:23歲議員羅冠聰﹕年輕是缺陷 但非包袱

其他報道:非建制派新丁 暫無人答允晤梁

相關字詞﹕編輯推介 港獨

上 / 下一篇新聞