港聞

【卸任後首專訪】憶許仕仁哽咽 重提金融風暴攜手「打大鱷」 視對方為終生好友 (12:27)

前特首曾蔭權卸任後罕有接受專訪,他在《AM730》談及因受賄在獄中服刑的前政務司長許仕仁,曾蔭權重提當年許的工作,稱許是他終生的好朋友。

【卸任後首專訪】讚董建華「為港做好多好事」 感恩市民對己支持 曾蔭權:做高職回報高代價亦高

前政務司長許仕仁因新地案入獄,曾蔭權曾為他撰寫求情信,報道指曾蔭權在訪問中提到許時「黯然神傷……先輕揉鼻子,然後語帶哽咽」,他稱「當然有好多矛盾,審判時我先知道一啲新嘅事實,但係對於佢對香港嘅貢獻真係唔少。」

曾蔭權重提當年亞洲金融風暴時期,與許仕仁及時任金管局總裁任志剛聯手「打大鱷」,「唔係靠佢同埋任志剛兩個人嘅扶持,我自己做財政司長時,好艱難做出一個、我覺得係極之困苦嘅決定,而經過一個幾辛苦嘅過程,先克服到當時嘅危機,呢個功勞佢係不可滅嘅。」

曾蔭權說,視許仕仁為終生好友,「我依家只有每日每日都為佢祈禱,我覺得佢都係我終生一個好好嘅朋友。」

《南華早報》今日亦刊出曾蔭權的訪問文章,他憶述當年有份協助成立本港首支華人少年棒球隊「沙燕隊」的往事。

【卸任後首專訪】曾蔭權立選後受訪談房屋政策 稱覓地很艱難 認為政府應接受市民批評

【雷動計劃】「造王者」是否公道? 戴耀廷:任何人都可這樣做 對多年朋友落選感難過

相關字詞﹕編輯推介

上 / 下一篇新聞