港聞

【短片:Emily Online】網上瘋傳楊岳橋同娥姐親密照 網民稱心都碎埋 短片揭真相...... (18:58)

今屆立法會選舉塵埃落定,其中新界東有22張名單爭9個席位,選情極之激烈,最後長毛梁國雄僅僅險勝方國珊而贏得末席。選戰完結後,網民依然回味緊噚日情況,網上瘋傳講過「CY太完美」嘅陳玉娥同當選嘅公民黨楊岳橋(AY)親密合照,惹嚟網民哄動改圖,更形容娥姐「有AY無CY」,亦有網民話「心都碎埋」。不過據Emily了解,有關相片只係角度問題,當時兩人並無咁親密,但雙方表現友善,仲搭膊頭合照添。

相關報道:【Emily Online】陳玉娥突然話「CY就係太完美」 全場嘩然

其中facebook「810扮工室」貼出相關相片,留言話「【選戰背後】震驚13億人(助選團)的真相!」,表示完成點票後,娥姐笑住走嚟同AY提出合照,而競選團隊竟然影到一張咁嘅相。

相中見到娥姐同AY面對面、幾乎頭貼頭,AY仲微微耷低頭,好親密咁款。Emily向當日在場嘅同事了解,終於搵到當時嘅短片,見到娥姐喺台上同AY握手,然後打算離開時,兩個人剛好一個錯身,變成好似好親密咁啫,錯覺嚟嘅。

娥姐原本已經離開,但後來又返轉頭拎嘢,並再次停低同AY合照,AY更親切地搭住娥姐膊頭,搞到現場人群起哄,最後兩人友善揮手講拜拜,表現友好。

楊岳橋後來喺個人facebook發出「嚴正聲明」,強調佢個頭同娥姐個頭,「絕對沒有物理性或非物理性的接觸」,佢亦絕無「試圖企圖或意圖玷污陳小姐的髮髻」,至於網上湧現大量改圖,佢就表示「笑到有腹肌,並保留一切追PO(貼文)權利」。

其他報道:【短片】鄺俊宇旺角街頭跳舞找數 網民要求跳「49萬秒」

其他報道:指連任問題「遲啲講」 梁振英:明顯反對我連任議員都落選

相關字詞﹕編輯推介 立法會選舉

上 / 下一篇新聞