港聞

【短片:立會選舉】梁國雄或落選:「平常心」 幫隊友拉票是鬆懈?「呢個係我責任」 (07:56)

自2004年起循新界東進入立法會的社民連主席梁國雄,目前按已點算的選票排名第10,有機會落敗,社民連亦有機會「亡黨」。

他接受訪問時接示尊重市民決定,「平常心,舉係選民揀候選人,唔係候選人揀選民」。被問到昨日多番跨區為其他候選人拉票是否鬆懈,梁國雄回應稱為其他人拉票是他的責任,「如果我喺新東行兩行就多咗票,我係唔信呢樣嘢」,又稱自己擔任議員多年,「香港人好熟悉我,毋須再話我係邊個人」,若選民選擇投票予其他候選人,讓其他人先當選,是政治現實。

梁國雄表示,社民連若無立法會議員,「議會抗爭係難啲」,香港市民「睇吓無咗社民連或者無咗長毛嘅立法會係咩立法會,無辦法」。他又指自己過去一直表達自己未必一定當選。

其他報道:大埔及將軍澳有票站疑多300票 監票巿民阻選票離開 警到場調查

其他報道:【短片】方國珊:多名現任新東議員連任現象不健康 倡限制連任次數

相關字詞﹕編輯推介 立法會選舉

上 / 下一篇新聞