港聞

【Emily Online:選舉論壇】兩個英文名又Estella又Jenny?陳玉娥自解謎團 (10:42)

香港雅虎搜尋榜排立法會候選人第一位嘅新界東陳玉娥,一出現總係引起好多話題。之前有網民發現候選人資料上,陳玉娥喺姓名一欄報稱自己叫「Chan Yuk Ngor Estella」,但政綱就寫住「Jenny Chan」,引起一陣討論,陳玉娥今日終於解開呢個謎!

商台今早舉行新界東選舉論壇,主持人問佢點解會唔同名,陳就話「Estella」係佢護照名,「Jenny」係「working name」(工作名稱),主持仍然感到疑惑,問到「即係Jenny係Estella嘅棋子?」佢就再解釋話曾經用過Estella呢個名做嘢,但啲人話個名好難記,所以就改過另一個名喎,而今次選立法會就當然要寫真名啦。

其他報道:2016年立法會選舉候選人名單

其他報道:陳玉娥突然話「CY就係太完美」 全場嘩然

其他報道:【選舉論壇】立會結果對梁連任有何影響? 楊岳橋:愈亂對梁愈好 葛珮帆:議員職責非選特首

其他報道:路透社:中央向港府施壓 要取消倡港獨6候選人資格

相關字詞﹕立法會選舉 編輯推介

上 / 下一篇新聞