港聞

下一篇
上一篇

【Emily Online】TVB選舉論壇有火花 葉劉爆料指王維基2003年力撐23條立法 (23:59)

立法會選舉進入最後衝刺階段,各候選人互相攻擊嘅力度可謂前所未有咁激烈。Emily聽聞,喺無綫今早舉行嘅立法會選舉論壇錄影中,新民黨主席葉劉淑儀使出「殺手鐧」,大爆2003年佢擔任保安局局長嗰陣,王維基曾經喺某一場合,特登向佢表示支持推23條立法。雖然王維基當場呆咗一陣並否認,不過葉太就繼續追擊話,王維基梗係唔認啦,不過因為嗰陣無咩人撐佢,所以葉太好記得王維基撐佢!

王維基過去一直因23條立法立場模糊,而被泛民攻擊。不過無諗到今次輪到新民黨主席葉劉淑儀主動挑機。其實無綫呢場論壇原定聽日下午1點先會播出街,但王維基今晚已急急提前喺facebook解畫,話自己13年前唔喺政圈,唔識葉太,點撐強推23條呀?佢又強調,自己當年七一有同仔女一齊參與遊行。

王維基重申,自己反對23條喺無社會共識下強行立法,又感嘆預咗被抹黑,但估唔到要行政、立法經驗超班的「高手」出招,仲咁有創意㖭。

其他報道:2016年立法會選舉候選人名單

其他報道:【周永勤棄選】田北俊:周永勤交代事件時未提「何君堯」 周梁:壓力來自「更高層次」

其他報道:錄音外泄 何君堯指無「內鬼」:每個幫我嘅都係天使!

其他報道:何君堯:做人做事要對得住天地良心

其他報道:何君堯指周永勤衝他而來 譏「演技令人聞者傷心」

其他報道:【訪問錄音】追擊聲帶主角黃四川:百分百沒有威脅對方

其他報道:何君堯開記招質疑周為何不報警 指其論壇表現非常誇張 批處心積慮自導自演

其他報道:【附錄音:周永勤棄選】男聲稱追擊周:8字牌還8字牌,我哋今日兩個身分 何君堯指為義工內部策略討論

相關字詞﹕編輯推介

上 / 下一篇新聞