港聞

下一篇
上一篇

梅媽促法庭一筆過批$7100萬:啲錢我個女嘅,使晒踎街我嘅事 (13:01)

已故樂壇天后梅艷芳母親覃美金(梅媽),再因生活費鬧上法庭。她要求法庭批出一筆過7100萬款項,表示「你畀返晒我,唔理我做乜好,我踎街我嘅事」。法官押後裁決,以決定批出一筆過款項抑或每月發放生活費及醫療費。

其他報道:日婦吃三文魚生 11條蟲胃內蠕動 專家:挪威養殖可安全食用

法官稱,若決定每月發放生活費,傾向要求梅媽實報實銷醫療費,以免若醫療費超過固定數額,梅媽需以生活費支付。

93歲的梅媽認為,每個月發放生活費、實報實銷醫療費並不公道,稱「你畀咗我,我使晒又好,遊埠又好」,又稱「我使晒(啲錢),有病入公立醫院囉」。

法官表示,醫生指梅媽壽命還有10至15年,遺產有7500萬元,粗略估計梅媽每年花費400萬元,她有生之年用盡遺產機會微。梅媽稱,「啲錢我個女嘅,唔係要你哋施捨」,並稱「(啲錢)我使晒,我踎街,我嘅事,我心甘情願」。她表示,自己沒有物業,常被趕走。

遺產信託人、匯豐代表大律師稱,以梅媽年齡,認為每月發放生活費比較適合。法官押後裁決。

其他報道:【周永勤棄選】何君堯指錄音為內部策略討論 反質疑周從何獲得 強調論壇前已決定不追擊

其他報道:【周永勤棄選】何君堯承認錄音男聲為其義工

其他報道:【附錄音:周永勤棄選】男聲稱追擊周:8字牌還8字牌,我哋今日兩個身分 何君堯指為義工內部策略討論

其他報道:2016年立法會選舉候選人名單

相關字詞﹕編輯推介

上 / 下一篇新聞