港聞

「餓賊」搶手袋 保安途人勇擒建功 (13:45)

紅磡發生「餓賊」行劫案。現場為黃埔花園9期2座快餐店門外,清晨6時許,一名女職員上班途中在店外被賊人從後推跌,賊人搶走其手袋後拔足逃去,女事主不甘損失,負傷追捕高呼求助。剛巧屋苑保安公司一輛車駛過,兩名保安員見狀落車,連同另一名熱心男途人一同協助追賊,雙方追逐約100米。賊人走進落黃埔花園5期青樺苑一條連接商場的通道,惟店舖尚未營業,通道封閉變成崛頭路,賊人無路可逃就擒。

其他報道:Slide the City無得玩 市民不滿fb無通知 讚職員派水細心

涉案男子姓蔡,40歲,報稱無業,聲稱「無錢、好肚餓」,所以鋌而走險,涉嫌「行劫」被捕。56歲姓黃遇劫女事主在事件中沒有損失,手指受傷,清醒送院治理。

其中一名協助捉賊的姓黃保安憶述經過說,案發時「聽到人嗌救命,幫手追」,強調「我哋喺依度做保安,唔會話驚佢身上有武器……追住佢(賊人)咪得……知道佢走咗邊度就得……通知差人」。

其他報道:男子涉廿年前非禮姨甥女表證成立 母曾聽女哭訴但沒報警:有乜交畀天主搞

其他報道:長命斜柴灣道炒壆 單車男重創昏迷

上 / 下一篇新聞