港聞

下一篇
上一篇

【網上熱話】1點前轉三號波 打工仔鬧與讚:「返工先食飯還是食咗先返?」「幾號波為你返工而設咩」 (12:32)

隨着強烈熱帶風暴「妮妲」進入内陸並穩定地遠離香港,天文台預告會在下午1時前改發3號強風信號。不過,由於天文台今早多次更改預計改發3號強風信號的時間,引起一眾今早因8號風球放假的打工仔不滿。

其他報道:風眼離港 專家指眼壁會帶來風雨勿輕忽

早上7時許,天文台指預計今早都會維持8號風球;至8時許,天文台宣布「中午後考慮」改發3號風球。正當打工仔猶豫下午是否需要上班之時,天文台於9時許再稱「中午至下午2時考慮」改發3號風球;到10時許,天文台終於明確表示會在下午1時前改發3號波。

面對天文台不斷更改預計改發3號風球的時間,一眾打工仔心情如坐過山車般起伏,於社交網站批評天文台搬龍門、信息混亂,令他們不知所措,影響情緒,質疑「咁我返工先食飯,還是食咗先返?」不過,亦有網民覺得天文台頻密通報是好事,認為天文台非為打工仔服務。

天文台回覆《明報》表示,改發信號與否由風力決定,強調首要是市民生命安全。

網民留言:

Fuko Kong:兩點改到而家一點,即係而家要準備起身同其他人一齊迫車啦

Eric KS Li:由今朝開始天文台狂搬龍門,信息混亂

Kevin H.Y. Lui:咁我返工先食飯,還是食咗先返?點做嘢架?

龍皓:掛8號又唔見你改早

Connie Chan:1點改掛3號,即係要你班人飯都無得食就要返公司

Jacky Kwan:我只係想講,中午落波返工係製造混亂,與人不便,沒有效率,影響情緒嘅行為,既不能挽回生產力,亦不會增加經濟效益。

Catherine Ho:咩都鬧,咁密咁通報已經好好啦,幾號波為你返工而設咩……平常心啦。

Sin Tai Wong:天文台而家為你打工仔服務?

Zoey Cheung:其實唔係天文台問題,而係公司配套嘅問題

其他報道:被取消資格 陳浩天指「按計劃進行中」 入建制因需資源推動獨立

其他報道:【立會選舉】陳浩天引孔曰「要盟也,神不聽」 表明簽確認書僅政治操作

相關字詞﹕編輯推介 打風

上 / 下一篇新聞