港聞

【短片】陽光少女墮澗亡 親屬傷心認屍 山友fb留言悼念 (16:05)

20歲姓鄧少女昨日偕友人到大帽山大石石澗攀澗,其間懷疑失足墮潭,重傷不治,今晨數名親友到葵涌殮房辦理認屍手續,離開時神情哀傷。

相關新聞:攀石澗女子失足墮水潭亡

據悉,鄧的花名叫「鹹魚」,平日戶外活動,尤其是行山及攀澗等,包括卧龍石澗、橫涌石澗及屏南石澗等,並不時上載郊遊照片到facebook。其山友獲悉噩耗後,紛紛於fb留言悼念,有人稱:「吾友!一路好走!約好未去既(嘅)地方,我會盡力幫妳去埋,妳係(喺)另一面玩住蟲,食腐敗好野(嘢),到左(咗)個(嗰)日我地再一齊去玩!」

事發約昨午1時,3男女相約到大石石澗攀澗,其間鄧疑意外失足,在山石間墮15米下水潭重傷昏迷,同行友人救起及報警,由直升機送院經搶救近3小時後,終告不治。

其他報道:殉職消防隊目許志傑明出殯 觀塘將臨時封路

其他新聞:女子港大墮樓 昏迷送院搶救

相關字詞﹕編輯推介 行山

上 / 下一篇新聞