港聞

【短片:California停業】試玩被游說買會籍 會員不滿有問題仍狂sell:新聞出咗,都係咁叫join! (15:20)

California FITNESS多間分店遭入稟追討租金,其母公司凌晨宣布旗下12間健身中心今日起全線暫停營業,令多名會員「摸門釘」,蒙受損失。

其他報道:California FITNESS 30職工教練集體報案 工聯會指涉款10億

會員蘇先生今早10時許到旺角分店,到場始知公司已經停業。他在該店健身逾10年,目前每月繳付299元會費,「逐個月畀,我唔會預繳,佢哋sell(推銷)我唔到」。

對於不少會員預繳會費造成損失,他認為這是「聰明消費者同愚蠢消費者嘅分別,我唔會信呢啲嘢(預繳)。」他指自己早已收拾貴重物品:「預咗(停業),睇吓邊間執先。」

同在旺角健身的程小姐指,十多年前購買會籍,於2013年起續約至18年,合約亦包括有教練指導,早前已完成所有課堂。程小姐指,健身中心約一個月前向她推銷新合約,但當時認為合約期未滿,幸未有續約,感到幸運。

而在灣仔分店,外籍會員Natalia指,入會3年,今年4月付了4000多元續約至年底,對於中心停業感無奈,因工作地方鄰近灣仔分店,失去了一個地點健身感到不方便。

另一名會員黃小姐打算入內健身,始得悉結業事件,隨即致電消委會求助。她表示,早前與朋友在該店健身,她試玩期間被游說購買約4000元會籍,「一次過畀,現金都擔心追唔到」。

她不滿職員早知公司財務出現問題,「直至新聞出咗,都係咁叫我join(加會籍)」。

其他報道:與曾鈺成梁振英等晚宴 田北俊宴後食雞髀腸粉:好過背脊骨落

其他報道:上訴方促澄清僅「有優待傾向」能否構成控罪 郭炳江上訴得直或獲釋

相關字詞﹕編輯推介

上 / 下一篇新聞