港聞

下一篇
上一篇

【倪匡訪問】稱《變形金剛》睇唔明 笑男女藝人一樣樣 倪匡:無睇香港電視免侮辱自己 (00:26)

60年代曾當編劇、不少小說被改篇成電影的倪匡,今天看香港演藝圈,慨嘆自己很多時都「睇唔明」。他表示上一次走入戲院看戲已是十多年前,當時與妻入場,看了一半去了洗手間後,即不敢再入場,他笑言:「頂唔順個環境,音響太犀利,睇戲睇到要逃走,你話幾恐怖?」

詳盡報道:信「香港無得救」 仍撐年輕人抗爭 倪匡:不聽老人言才進步

他笑言曾在電視看到一齣西片,片中主角變來變去,後來不知變了什麼,根本完全睇唔明,記者幾經追問,才知他說的是《變形金剛》。

談及現時不少女星被「女神化」,倪匡認為個個女星都確是「女神」,因「她們全都一樣樣的,不止女的,連男的也都一樣樣,我分不了誰是誰」。

晚年時光寶貴,倪匡形容自己選看電視十分揀擇,基本上只看中國電視台的節目,大讚不少知識性節目,如研究詩詞或談論歷史的節目十分好看。他直言沒有看香港的電視節目,「我唔敢話佢侮辱我,我覺得係侮辱緊我自己,可以選擇唔睇點解要睇,無理由的」。

其他報道:

信命中注定難改變 「911」逃過一劫 倪匡:生與死無道理可言

3個不為人知的迭事 電話仲係用Nokia 新書驚提「絕筆」

倪匡自嘲理解能力低 稱睇唔明年輕人作品 笑問陶傑是否新一代作家

新婚日遇《明報》創刊 爆金庸揀同日結婚 倪匡:520係好日子

稱《變形金剛》睇唔明 笑男女藝人一樣樣 倪匡:無睇香港電視免侮辱自己

相關字詞﹕編輯推介 倪匡

上 / 下一篇新聞