港聞

【短片:七一遊行】不認同「決戰689」主題 醫學會副會長陳以誠:689唔係皇帝,點解擺到咁高? (20:03)

政務司長林鄭月娥指希望完成《醫生註冊(修訂)條例草案》,參與七一遊行的醫學會副會長陳以誠稱,完全歡迎增加業外委員,但機制要公平。但強調不認同「決戰689」的遊行主題,表示:「689唔係皇帝!大家點解要去擺到呢樣嘢這麼高?點解擺到香港人咁低?」

其他報道:【七一遊行】女子腳患仍撐拐杖上街 批梁振英治下香港急速沉淪

陳以誠稱,「決戰689」口號是矮化了香港,「我哋香港是法治社會,我哋香港係一國兩制,689唔係皇帝!大家點解要去擺到呢樣嘢這麼高?點解擺到香港人咁低?我唔係好明白,我唔明白,所以唔能夠贊成。」

陳以誠又反問記者:「實際上你如何跟他決戰?我想問下你用什麼打他,如何決戰?攞刀?攞槍?抑或攞炮?還是用制度?」他認為,「用制度就不是現在這樣決戰689,要有理想民主,好似如果是昂山蘇姬或曼德拉,都不會決戰當時的總統或總理,不是這樣做的。」他鼓勵社會要一起想如何優化制度。 

其他報道:警方三重鐵馬嚴防中聯辦外集會 本民前:正評估行動所需風險

其他報道:【七一遊行】青政街站遭喝倒采遭遊行者斥「民建聯B隊」 梁頌恆:你唔鬧方國珊?

相關字詞﹕編輯推介

上 / 下一篇新聞