港聞

【迷你倉大火】消防隊目不幸殉職 家人醫院接噩耗哭斷腸 (02:46)

九龍灣淘大工廈迷你倉四級火焚燒逾2天仍未救熄,周四晚上再有消防員殉職,大火總共導致消防員2死11傷。入職18年、剛升任消防隊目的許志傑(37歲)不幸殉職,妻子及7歲兒子頓失所依。

據悉許志傑送院後,家人趕往醫院,詎料傳來沉重噩耗,眾人因失去摯親而傷心嚎哭,其間有人哭叫「阿Dee走啦」;在場消防員同樣悲慟痛哭,場面極度哀傷。

另外,有消防WhatsApp群組流傳多條錄音,其中一名疑為消防員的男子稱,「我而家喺ICU呀,我入咗去見咗佢喇,最後一面喇,佢老婆喺度喊到死呀,我而家都喺度呀……」同時亦有一名小孩哭喊:「爸爸!爸爸!」相信是許志傑的7歲兒子。

許志傑的遺體於今日凌晨舁送殮房,親友目送時傷心拭淚。

相關報道:

殉職許志傑剛升消防隊目 今日首參與迷你倉救火 fb最後留言:我會帶各兄弟齊齊整整返局

被質疑受壓盡快撲熄火致消防員殉職 黎文軒哭說:我哋唔會做任何事去令同事犧牲

工程師黎廣德:必須立刻停止入火場進攻策略

消防員2死11傷 傳恐塌樓受壓要盡快滅火 前線人員質疑長官決定:係咁叫人入火場

【連環圖】直擊受傷消防員倒下一刻 同袍即扶離火場

張耀升妻子認屍 神情哀傷難掩悲痛

【圖輯:迷你倉大火】辛苦了,消防員!

相關字詞﹕編輯推介

上 / 下一篇新聞