港聞

【短片:迷你倉大火】被問工廈結構有否問題 恒隆陳南祿:唔係我哋有咩突出問題 (14:00)

牛頭角「時昌迷你倉」四級大火,起火工廈為恒隆地產旗下物業。恒隆地產董事總經理陳南祿今晨11時許,在公司職員陪同下到場視察了解情況。

其他報道:【迷你倉大火】現場合照惹網民炮轟 民建聯區議員:影相向市民匯報好正常

陳南祿表示,會盡可能配合有關當局的善後、調查工作,並會聘請專業人士研究調查。

被問及涉事工廈有數十年歷史,當局之前有否通知樓宇結構有問題,以及維修保養如何,陳南祿回應,「呢個唔係我哋有咩突出嘅問題喺度,而係今次都唔係想見到嘅情況」,要待事後研究方可了解。至於賠償問題,陳稱現時最重要是「處理現場情況」。

陳南祿對高級消防隊長張耀升殉職感到悲痛及哀悼,代表公司向其家人致慰問,又希望透過消防處長接觸張耀升遺孀,了解是否需要協助對方。

其他報道:【迷你倉大火】高級消防隊長殉職 職工會指全港消防員心情低落 現場變化難估計

其他報道:迷你倉長命火 鼓風機抽煙反助火勢 四級火 剛為人父消防隊長殉職

相關字詞﹕編輯推介 迷你倉大火

上 / 下一篇新聞