港聞

【短片+多圖:銅鑼灣書店事件】李波稱近況本來幾好但近日好大困擾 冀外界高抬貴手還他自由 (11:04)

銅鑼灣書店股東李波今早現身寓所樓下,被大批記者追訪,他表示「近況本來幾好,但這兩日受到很大困擾」,要求傳媒「高抬貴手放我一馬」,否則自己就像坐監一樣。

失蹤7個多月的銅鑼灣書店店長林榮基前日現身講述於內地被扣押情況,又透露事件另一主角李波私下向他說自己是被擄走到內地,引起關注。李波今早突然現身北角寓所外回應事件,承認曾與林榮基見面,但沒講過自己是以什麼方式返內地,又強調「李波所有嘅事,只有李波自己講才作準,其他人講嘅嘢完全唔可信」。

其他報道:李波現身認曾見林榮基 稱「李波事李波講才作準」 講故事「勿牽涉到我身上」

問到林榮基是否講大話,李波稱「我無咁講過」,只說「佢講佢嘅故事,但不要牽涉到我。林生故事係佢嘅故事,我同佢無交往,佢嘅故事係佢嘅故事,我故事係(我嘅故事)」。

李波又說,本來自己近況幾好,惟這兩天受到好大困擾,「希望大家高抬貴手,放我一馬,等我有些少自由,如果唔係我等於坐監」。

李波又否認返港後受壓,但記者問及是否跨境執法、「一國兩制」的問題及他如何到內地時,他沒有回應,只重申「我要講嘅嘢講晒」後便返回大廈內。

其他報道:環時:寧波公安將適時聯絡港警

其他報道:林榮基事件抽着「火水」 田北俊被網民轟齋抽水不做實事

相關字詞﹕編輯推介 李波

上 / 下一篇新聞