港聞

【短片:DJ Donald遇襲】頭縫針左手骨折 Donald:同事見過兇徒 應是瘋狂聽眾 (02:24)

商台DJ Donald、Colin及Jacky周一晚在九龍城一間餐廳吃飯,其間3人遇襲受傷,全部需送院。Donald於凌晨1時許向記者講述遇襲經過及傷勢,他稱其頭部要縫兩針,左手甩骹骨折,需在醫院等候打石膏。他指有同事曾見過涉案兇徒,但他沒有見過,相信對方是一名瘋狂聽眾。

Donald表示,案發時一名男子衝入茶餐廳,毆打坐在外圍的Colin同Jacky,他們本能地追出,但跑了兩三步,對方即從的士車尾箱取出大鐵棍,轉頭追打他們。3人走避時,他本能地擋着對方攻勢,但「擋唔切」,其頭部被扑傷流血,手亦被重擊至甩骹,兇徒隨即駕駛的士離開。

Donald直言:「同事見過呢個人,自己無見過,佢哋知發生乜事。」他指之前亦有聽聞有的士司機會做出類似舉動,應是瘋狂聽眾,形容「佢哋(同事)接觸過,我只係聽佢哋講」,稱之前從未見過對方。Donald指遇襲時十分驚慌,太太獲悉事件很驚,但未有預防措施。他又指「口仲講到嘢」,故仍會繼續開咪。

相關報道:【短片】同受傷DJ Colin:兇徒車尾箱取棍向Donald施襲 「遠睇以為係刀」

相關報道:傷者知遇襲原因及何人所為? 少爺占:「應該係」 Donald fb留言:骨頭硬不過鐵棍

相關字詞﹕編輯推介

上 / 下一篇新聞