港聞

自認「唔做慣阿二」但與葉劉互相尊重 田北辰:睇大家有幾需要大家 (11:59)

田北辰於2008年加入自由黨,踏上從政之路,兩年後與葉劉淑儀創立新民黨,擔任副主席,自認「唔做慣阿二」的田北辰稱雖然自己與葉太有很強個性,但大家「好識走位」能互相尊重。

田北辰創立新民黨之前,曾加入自由黨,但最後因與黨友意見分歧而退黨。他接受商台節目《雲常開》訪問稱,當時未清楚了解自己,而自己是一個「無論係點都做一個持平講道理嘅人」,故不應該加入重視商界利益的政黨。

其後他與葉劉淑儀創立新民黨,不少人都質疑二人是否合拍,田承認自己個性「唔做慣阿二」,但稱與葉太「好識走位」,大家雖有很強個性,但認識的範疇分得很開,而且互相給予空間及尊重,「係咪必然不能做阿二呢,就係睇大家有幾需要大家」,當然他們間中亦有不同意見。

其他報道:曾鈺成出燈謎 事關特首選舉玄機

其他報道:王永平:強國政治掛帥 吃中國飯愈來愈難

相關字詞﹕編輯推介

上 / 下一篇新聞