港聞

下一篇
上一篇

【短片:小一派位】不滿派青衣 跨境童母:十多個都抽唔到,填志願有咩意義? (15:15)

2016年度小一入學統一派位結果今日公布。住在深圳羅湖的跨境學童母親孔太,今早帶同兒子到上水曾梅千禧學校派位中心拿取「成績表」。得知兒子派往青衣讀小學,孔太直言不滿意,但繼續上學還是放棄學位,則未有定案,「睇住先,或會(到其他學校)叩門,(青衣)太遠喇」。

問及派位制度有否不公平,孔太稱不感到不公平,但反問:「抽籤(派位)呢啲嘢睇唔到佢抽,如果填志願填到咁樣樣,十多個志願都抽唔到,結果都派到去咁遠,咁有咩意義呢?咁你填志願仲有咩意義?」

同樣來自深圳的黃先生,其子亦被派往青衣讀小學。他表明考慮放棄學位,「太遠都不行,太辛苦」。

其他報道:加拿大不滿王毅罵記者 總理:傳媒就是要提尖銳問題

其他報道:【王毅罵加國記者】潘小濤反駁:只有港人最知港情况,才對港事務有發言權

相關字詞﹕編輯推介 小一派位

上 / 下一篇新聞