港聞

【Emily online】鍾樹根「明張目膽」派糉 fb標籤「‪#‎根毛毛#‬‎個名#‬‎真係好難聽」 (23:49)

民建聯立法會議員鍾樹根最近活躍於facebook,專頁管理員留言與標籤(tag)均貼近民情,不時抽水令人會心微笑,大受網民歡迎,更被冠以「根毛毛」的暱稱。樹根fb今日又有更新,貼出其在柴灣派糉的情況,指「有粽你黎拎!」,還tag了「#‎蛇齋餅粽」、‬ 「‪#‎我唔係叫根毛毛」‬、「‪#‎根毛毛‬ ‪#‎個名‬ ‪#‎真係好難聽」等標籤,甚有自嘲味道,獲得逾千個好評。

其他報道:鍾樹根冇問候譚耀宗:可能我都係粒瘜肉,將近切緊

樹根貼出的派糉相片,更寫上「明張目膽益街坊之粽你嚟拎!」,「明張目瞻」原應是「明目張瞻」,但樹根過往曾錯說成「明張目瞻」而被網民取笑,今次他不避嫌用來配圖,成功獲網民讚賞。

網民繼續大讚其fb管理員,認為樹根「請咗個高登仔做Fb admin」, 但管理員對「根毛毛」的稱呼表示不滿,留言指「呢個名真係好難聽 好難聽呀!」。亦有網民質疑樹根的中文,「棕?粽?糭?糉?邊個先啱呀」,管理員回應說:「糭、糉、粽都啱,寫成『傻』都有人睇得明」,果然係鍾sir教中文。

不過,亦有網民質疑他以「蛇齋餅糉」討好選民,指「一隻稯(糉)可以換一議席實在太易太化算了!」、又指要「食窮民建聯」。

相關報道:田毛毛建議Tree根毛毛勸葉劉讓位:有人志在特首

相關報道:李慧琼稱「政治殘忍」 鍾樹根:對任何人都會殘忍,幾時落到佢身上架啫

相關字詞﹕編輯推介 鍾樹根 立法會選舉

上 / 下一篇新聞