港聞

【Emily Online】鍾樹根冇問候譚耀宗:可能我都係粒瘜肉,將近切緊 (10:42)

民建聯近排見報率好高,一粒「耳瘜肉」都令到「前任大佬」登上頭版,而主張「要本土不要分離」嘅立法會議員鍾樹根,被黨拒絕排喺立法會參選名單首位出戰港島後,講明考慮同民建聯「分離」,都令到好多人關注。

其他報道:【打尖做手術?】譚耀宗為引起不便鞠躬致歉

鍾樹根今早接受商台節目訪問時,被問到有冇問候過被質疑「打尖」做手術嘅黨友譚耀宗(譚Sir),佢就直言冇問候過,又話「可能我都係一粒瘜肉」;主持人就問「被切除未?」,「我諗都將近切緊」。主持人又問到之前知唔知譚Sir有瘜肉,「唔知喎,我唔係佢條蟲」。Tree Gun連串金句令到幾個主持人笑聲不斷。

Tree Gun又話自己未試過喺公院可以排快啲睇醫生,從來都冇要求,如果譚Sir事件屬實,「可能係長者,所以畀佢快啲做」,認為現今社會都唔應該有咩特權。

講番同民建聯可能會「分離」,佢就話由今個月尾到報名前會有決定,而家需要計算勝算同資源問題,預計獨立參選要用100萬至150萬,到時可能要問家人借。

如果曾鈺成或譚耀宗仍然做緊民建聯主席,處理會有唔同?Tree Gun認為可能會唔同,因為性格唔同,曾鈺成會支持佢。即係同現任主席李慧琼冇以前咁親密,所以有呢個決定?「唔關事,關係冇話邊個好唔好,大家都係咁做嘢」。如果獨立參選又會唔會先同中聯辦溝通?「點解要同佢溝通,關佢咩事?佢哋好少搵我,多數係國內活動」。

 

其他報道:李慧琼稱「政治殘忍」 鍾樹根:對任何人都會殘忍,幾時落到佢身上架啫

其他報道:畢架山掛「毋忘六四維園見」直幡

 

相關字詞﹕立法會選舉 編輯推介

上 / 下一篇新聞