港聞

【立會選舉】盼爭中產年輕票 鍾樹根不稀罕黨內顧問位 「唔會餓死,唔使擔心」 (10:37)

民建聯決定於9月立法會選舉時只派一張名單參選港島區,並傾向由副主席張國鈞領軍,爭取現任議員鍾樹根排第二。不過,鍾樹根表明考慮退黨,以獨立身分爭取連任,並說未來兩、三個月會努力宣傳自己。

其他報道:往年共赴維園晚會 同窗3女生 「六四」3抉擇

鍾樹根今早在DBC電台節目稱,未來兩、三個月會加強宣傳,特別在網絡上,爭取中間票源如中產及年輕人士支持,相信原本的票源有可能流失。他說在報名前會再評估,若確定能尋找更多票源就可能參選。資源方面,鍾指眾籌都是方法,並會找一些「鬆動啲嘅朋友」。

被問到退下來黨內會否繼續「派糧餉」,鍾樹根稱沒有議席就「冇飯食」,不過由上屆開始,從區議會退下來、超過60歲以上的黨員,會獲聘任為顧問,但直言「我唔需要」,「我唔稀罕呢啲嘢,我唔會餓死,唔使擔心」。

節目主持人又問其政治生涯有何功績,鍾樹根指「拉布、政改期間都好辛苦」,又認為「講錯一兩句說話冇咩嘢,個個都有講錯」,但他在決定及行動上沒有做錯,「甩轆走出嚟,都係聽指示走出嚟啫」。

其他報道:加國記者提銅鑼灣書店 王毅嚴斥態度傲慢

其他報道:22歲男教學助理墮樓亡 涉與小六女生師生戀 昨遭辭退

相關字詞﹕立法會選舉 編輯推介

上 / 下一篇新聞