港聞

泛民向張德江反梁連任 鄭耀棠感嘩然:民選議員點可以咁講嘢? (10:27)

全國人大委員長張德江日前訪港時,以酒會形式與10名立法會議員會面,其間有泛民議員批評特首梁振英的工作,反對他連任。當晚在場的港區人大代表、工聯會鄭耀棠直指有關言論令他嘩然,「喂大佬,你係一個民選議員,點可以咁樣講嘢架?」

鄭耀棠今早於無綫節目《講清講楚》形容當晚氣氛良好,雙方暢所欲言,但批評泛民議員向張德江要求不讓梁振英連任的說法,「咁我好嘩然,喂大佬,你係一個民選議員,點可以咁樣講嘢架?」他解釋說,只要符合《基本法》規定條件,「人哋連任唔連任,人哋有權咁樣去做架嘛,你唔可以喺張德江面前告御狀」。

鄭耀棠又說,新一屆立法會選出後,中央和議員可以設立恆常溝通機制,但強調「一隻手掌拍不響」。他重申,中央一直釋出善意,惟泛民不願意,認為溝通推遲至此,源於雙方不信任。

其他報道:fb分享蔡英文演說全文 李慧琼:放下對立方能走出困局!

其他報道:入境處稱華使館曾探囚菲港人 助聘翻譯 事主:唔係為我,係為菲掃毒組

相關字詞﹕編輯推介 張德江訪港 鄭耀棠

上 / 下一篇新聞