港聞

下一篇
上一篇

【多圖:Emily Online】張德江晚宴新聞處玩直播 場內嘉賓聊天小動作網上睇晒 (20:00)

全國人大委員長張德江訪港,今晚喺會展舉行晚宴,多名泛民主派議員原獲邀請,惟事前傳出出席者又要填表又要交相,規矩多多,最終不少泛民都拒絕出席。不過,原來呢個晚宴政府新聞處有在網上做直播,即每個市民只要有網絡,都可「近距離參與」呢個難得的宴會。

其他報道:【張德江訪港】葉國謙:保安無帶來困擾 「好似交通好順」

Emily都即刻上網睇睇,畫面幾清偶有起格,鏡頭前出現的不少都是達官貴人,例如全國政協常委胡定旭就同前律政司長黃仁龍傾得好開心,同枱仲有「蘭桂坊之父」盛智文及長和集團副主席李澤鉅,另一邊又見港大校長馬斐森同發展局長陳茂波都相見歡,不過鏡頭後嘅你我,就真係唔知佢哋傾咩嘢,但仍然可以清楚見到佢哋嘅表情同小動作,飲啖果汁都一目了然。

特首梁振英太太唐青儀昨日一襲紅裙搶晒鏡,今日就改以比較柔和嘅粉紫外套現身,佢坐在前特首夫人董太董趙洪娉身旁,與基本法委員會副主任梁愛詩同席,唔知兩任特首夫人會唔會交流吓做特首夫人之道呢?

晚宴前張德江會先同4名泛民議員在酒會會面,喺他出現前,大部分賓客都已坐定定,唔少人仲等到發呆添。

據本報了解,晚宴每張枱上都有溫馨提示,寫住「晚宴進行期間,嘉賓請勿離座祝酒」;另今個晚宴亦無提供鮑參翅肚,據餐單顯示,今晚一沙律一燉湯另有6個菜式,以及甜品和水果拼盤。

其他報道:【張德江訪港】被問有否要求張德江為隱暪SARS道歉 高永文無正面回應

其他報道:盛傳張德江到場視察 安達邨對出山坡現「我要真普選」橫額

相關字詞﹕編輯推介 張德江訪港

上 / 下一篇新聞