港聞

下一篇
上一篇

【短片、多圖:張德江訪港】灣仔幾步一警員 商店打工仔齊轟擾民:可唔可以索償? (12:54)

全國人大委員長張德江今日起訪港,為期三日,灣仔會展及君悅洒店附近有多處地方擺了鐵馬,水馬等保安設施。而中環區多條天橋亦有警員駐守。

其他報道:委員長到訪 前線警趕買「四正」西裝應付會場站崗

灣仔現場所見,告士打道近大新金融中心有大批警車停泊戒備,而通往入境事務大樓、中環廣場等地的多道天橋,均有大量警員站崗,每隔數步便有一名警員。瑞安中心旁通道中午時分已關,只有記者可進入。

在瑞安中心上班的歐小姐,今早由港鐵灣仔站行回公司時,發現沿路一直有警察站崗,「警察多過星期日喺天橋嘅賓賓」,又說「佔中之後都未見過咁多警察,若果係(國家主席)習大大嚟香港,灣仔嘅朋友可以唔洗返工」。

在謝婓道經營五金雜貨舖20多年的單先生表示,街上人流比平日少,貨物亦因附近的交通改道及封路難以送到,「太煩,太擾民,可唔可以索償?」但附近亦有茶餐廳指生意未受影響。

在演藝學院做行政工作的黎小姐及黃小姐指,今早乘巴士返學院比平日用多十分鐘,黎小姐指回校期間比平日塞車,感到無奈,亦覺得整體保安做法擾民。

其他報道:張德江抵港 三字概括此行:看、聽、講

其他報道:張德江中午抵港 停機坪採訪 記者安檢被抽起雨傘黃巾

相關字詞﹕張德江訪港 編輯推介

上 / 下一篇新聞