港聞

再拒答是否支持梁振英連任 周浩鼎:非我一人事,是民建聯黨團決定 (16:56)

城市論壇中午討論政府換屆。民建聯副主席周浩鼎回應問題時,未有正面回應會否支持特首梁振英連任,重申梁振英自己未說會否競逐連任,現時亦未到特首選舉時候,而且即使梁振英出來參選,仍要看有否其他候選人,強調「唔係淨係我一個人嘅事,呢個係成個民建聯黨團。佢哋要去商討去決定嘛」。

主持問及,他自己是否支持梁振英連任,周浩鼎沒有透露,稱「唔能夠唔負責任只講自己唔理黨團(主持:你都有獨立思考能力嘛)有,但係唔可以喺呢度……容許我咁講,成個黨團要唔要支持某一個人,都係好大件事、好重要事情,唔會輕率呢度講自己諗法,而唔顧黨團情況」。

周浩鼎之後被同場的青年新政游蕙禎追問「是否支持(梁振英連任)」,但他反問:「我支唔支持乜嘢?」游蕙禎重複「是否支持梁振英連任」,他只說:「我咪答咗你囉。」

另一嘉賓、自由黨田北俊則批評梁振英太強硬,沒法有效管治社會,他表明不支持梁振英做特首。

其他報道:兩港人深圳被捕 疑犯稱港反對派曾X成圖以無人機滋擾中央代表團

其他報道:【張德江訪港】稱地盤停工4日影響不大 范太:經濟損失不及拉布

相關字詞﹕編輯推介

上 / 下一篇新聞