港聞

田北俊指梁振英「咩都好鬥」 周浩鼎:對特首要客觀些 (14:00)

特首梁振英今早於電台節目回應會否改變強硬、「好勇鬥狠」作風時指,會視乎是什麼事情。不過自由黨議員田北俊中午於《城市論壇》直言:「行唔通,佢咩事情都好鬥。」

其他報道:【網上熱話】兩女銀行打地鋪捱轟 網民:真識歎

田北俊舉例,當行政主導定出的政策在立法會討論時,「佢(梁振英)訂10點要攞晒10點嘅,乜嘢都要贏晒」,形容梁振英「強硬過頭」。

他又說,香港雖然是行政主導,立法會議員無權訂政策,但所有立法會議員全部由選民選出,「行政長官反而唔係」,「如果作為特首,覺得自己係香港一言堂,三司十二局(現為三司十三局)議員、500萬選民同議員要聽晒你講,呢個係唔妥」。

同場的民建聯副主席周浩鼎則認為,須對特首「客觀一啲」,「(特首)有做得唔好地方,今朝可能講到一啲好好鬥嘅嘢,可能大家都唔鍾意見到好鬥,但對佢要客觀一啲」。他解釋,本屆政府於民生工作有突破,如推出低收入家庭津貼、設定貧窮線以及「零雙非」等。

問到梁振英本人是否「好鬥」,周浩鼎沒有正面回應,只說「我哋有責任提醒佢唔好咁好鬥(主持:即係你都覺得佢好鬥?)我諗睇人就客觀啲,如果佢真係諗住要好鬥,我哋可以提佢唔好咁好鬥」。

其他報道:【短片】廣州政府整治「洋地名」 小區「卡布奇諾」變回「華凌村」

其他報道:【港人沙巴漂流記】《少年Pi 的奇幻漂流》妙計 教用膠袋將海水變食水

相關字詞﹕編輯推介 梁振英

上 / 下一篇新聞