港聞

【局長談本土】陳家強倡向外推銷本土產品:閂埋門話自己做本土嘥氣啦 (11:03)

財經事務及庫務局長陳家強談及「本土」時,直指香港本土文化是「開放」,「閂埋門唔係香港人嚟架」。

其他報道:反假聯盟突停阿里巴巴會員資格 上月甫加入連招名牌反彈 聯盟主席被揭持阿里股份

陳家強今早於商台節目表示,現在有些議題被政治化,舉例昨日有議員於立法會會議中批評中港經濟融合,但他形容經濟融合是全世界潮流,「今時今日點可以講唔融合呢?」

陳家強續稱,香港一直是自由港,「自由經濟,自由港,我哋開放,呢個香港本土文化嘛,閂埋門唔係香港人嚟架,係咪?」他強調,不應讓政治爭拗「搞壞個腦」,須宣揚正面消息,令香港人有更多信心。

陳家強又說,若把本土文化包裝成暢銷產品,是好念頭,「唔好話有本土嘅嘢淨係賣畀自己,傻啦,係咪?你有好嘅嘢呢,你出去賣,賣畀人,閂埋門話自己做本土呢,咁你就嘥氣啦」。

其他報道:英媒爆中國訪英團難搞 保安住宿食物要求多多 稱為配合風水要移動白金漢宮房內擺設

其他報道:ISIS襲皇馬球迷會俱樂部 AK-47掃射14死逾20傷

相關字詞﹕編輯推介 陳家強 本土

上 / 下一篇新聞