港聞

【短片:維基記者會】王維基:有需要不排除放棄生意 稱要為生命負責 (16:19)

港視主席王維基下午晤記者交代參選立法會意向,指自己若參選,主要政綱是「香港要有一個更誠實特首」,最遲6月底決定是否參選。

問到會否放棄港視,王維基表示,即使當選亦不認為需要放棄港視,但提到「如果真係有幸當選,如果真係有咁嘅需要,都唔排除我係可以放棄自己嘅生意。」他解釋,香港已去到嚴竣時刻,「任何事都係無咁重要」,重申香港要換特首,由黑暗走回光明,「呢個係最重要」。

至於是否因得悉現任特首梁振英計劃參選,才會決定參選立法會,王維基稱「無收到風」,惟強調香港市民、立法會議員等應連成一線,「我今年54歲,我覺得我要為我生命負責任,我要為我下一代負責任,我相信好多父母同我一樣,唔想子女喺黑暗城市裏面生活」。

其他報道:【遵理老師涉師生戀】創辦人梁賀琪向女事主公開致歉 解釋因Oscar堅稱清白才作「博上位」涼薄言論

其他報道:【特別待遇?】涉毆傷港人母女 內地女走法庭職員通道離開 梁振英曾蔭權只走公眾通道

相關字詞﹕編輯推介 王維基

上 / 下一篇新聞