港聞

【Emily Online】市民寄$11帛金望「直達地獄」 楊岳橋溫馨提示:寄現金就犯法嘅 想分一半畀梁家傑 (22:47)

立法會日前審議《2016年撥款條例草案》時,民建聯蔣麗芸詛咒建議削減消防處開支嘅人民力量陳志全「殉職」,公民黨楊岳橋就話議事堂百無禁忌,仲叫蔣麗芸畀帛金。楊岳橋今日就喺facebook大爆,自己真係收到11蚊帛金,不過佢就一於以幽默化解惡意。

其他報道:【Emily online】被翻前年無投票舊帳 工聯會新海報撐7天侍產假 王國興、郭偉強抱B廣告被指「HEHE」

從相片可見,白色信封上寫明係寄畀「廢青楊岳橋」,仲話「付你一生一世」同埋「多付一元望你們陰間坐牢順利,直達地獄」;帛金除咗畀楊岳橋外,仲畀埋佢「長輩父母妻子女親朋戚友朋黨黨朋友」,至於署名就係「香港市民鞠躬」。

楊岳橋發揮幽默本色,話「睇嚟呢位仁兄好留意我嘅議會發言」,知道他百無禁忌唔介意收,「最好就早啲畀,畀多啲,年年畀,月月畀」。

不過身為大狀嘅佢溫馨提示對方:「寄現金就犯法嘅,下次都係寄支票啦,抬頭寫公民黨 is ok」,仲話拆信封時「傑哥」梁家傑都喺度,於是建議分一半,即係5毫半子畀佢,不過佢話「唔好啦,畀公民黨啦」,為黨籌錢真係不遺餘力,文末仲貼埋條捐款link添。

網民留言揶揄寄件人做法「小學鷄」,反問「律師都係廢青,香港仲有邊個唔廢?」有人就問「佢唔寫自己地址,粒糖點比(畀)佢?」不過有人就認為對方係「曲線」做榜樣撐公民黨:「全香港7百幾萬人,一人畀$11捐畀公民黨,有成8千萬,公民黨就發喇,選立法會經費就唔駛擔心。」

其他報道:【獸父長期姦5歲親女】官引弗洛伊德名句作判辭開端 斥被告為「社會渣滓」

其他報道:【關公災難】派免費漢堡推9個邀請狂引逾萬人享用 會員鬧爆無位 Ruby Tuesday致歉

相關字詞﹕蔣麗芸 楊岳橋 熱話

上 / 下一篇新聞