港聞

【短片:行李風波】羅崇文缺席立會會議 黃毓民問「死咗去邊」 葉國謙斥用詞不合適 (16:13)

立法會保安事務委員會下午討論行李風波,出席官員包括保安局長黎棟國、保安局副秘書長丘卓恒等,但民航處長羅崇文未有現身,民航處只派出署理民航處長李天柱及民航處助理處長(機場標準)廖志勇與會。

討論開始前,議員黃毓民追問羅崇文「死咗去邊?」保安事務委員會主席葉國謙隨即指,「我唔想大家議員一出口呢,用一啲唔係太合適嘅用詞去表達。『死咗去邊?』係咪我哋議員應該咁講呢?」

黃毓民反駁「死咗去邊」意思是問羅崇文到了哪裏,又批評羅崇文「賤到無倫」,要求他出來交代,葉國謙則喝道:「依家唔係你發言!」會議之後繼續。

其他報道:高鐵96%班次非直通車 文件揭直通廣州一日一班 學者:短途為主難發揮大效能

其他報道:【明報頭條跟進】田北辰:好多誤解喺入面

相關字詞﹕編輯推介 行李風波

上 / 下一篇新聞