港聞

林鄭指無悔加入梁班子 換特首更團結? 林鄭:領導重要,但有時外界睇錯 (11:23)

政務司長林鄭月娥於商台昨日播出的專訪中提到,加入政府是希望在「建制內改變不公義事情」。她於今早播出的另一集專訪中重申,無後悔加入特首梁振英班子,又指「得多於失」,但認同現時建制內遇到的挫敗比以前大。

其他報道:【行李風波】整喊職員? 梁振英:國泰報告「無提到點樣整喊人」

林鄭月娥指,她會關心比較年輕政務官,看他們工作中有否遇到問題,「無辦法架喎有啲嘢,你盡咗力就得啦。盡咗你責任,盡咗力,結果未必擔保盡如人意」。

問到政務官問題有她聆聽,但作為政務司長,有誰會聆聽她的問題,林鄭月娥笑言:「我有朋友架,唔好以為我忙到無。」她續說,如果是熟朋友,大家都會「心照不宣」,「佢(朋友)知道我呢排神情好似好受困擾,壓力好大」,家人則是她最大精神支柱。

其他報道:梁振英:無打算恢復「一簽多行」 指內地水貨客已大大減少

其他報道:高鐵96%班次非直通車 文件揭直通廣州一日一班 學者:短途為主難發揮大效能

至於坊間有意見認為,換特首可令香港更團結,林鄭月娥則說,「領導者好重要,但人畢竟係人,人有唔同性格,有時外界睇錯架啫。例如話我『好打得』,我唔係『好打得』架咋,我亦都唔係一個好強硬嘅人,我係比較感性嘅人」。

相關字詞﹕編輯推介 林鄭月娥

上 / 下一篇新聞