港聞

下一篇
上一篇

【明報頭條跟進】高鐵96%班次非直通車 直通廣州一日一班 田北辰:好多誤解喺入面 (09:06)

耗資844億元的廣深港高鐵香港段工程於2009年上馬以來,政府都以48分鐘往來香港及廣州作賣點,然而運輸及房屋局早前補充,48分鐘是指香港不停站直達廣州時間,而《明報》獲得的港鐵內部文件顯示,高鐵96%班次非直通車,直通廣州列車更只是一日一班,有學者擔心無法發揮高鐵最大效能。不過立法會交通事務委員會主席田北辰稱,「好多誤解喺入面」。

相關報道:高鐵96%班次非直通車 文件揭直通廣州一日一班 學者:短途為主難發揮大效能

田北辰早上於商台節目指,2009年的高鐵文件預測到只有一成多人到廣州,6成人則主要到福田及深圳北站,形容深圳北是「高鐵南方樞紐」,「深圳北開去長沙、武漢、寧波嗰啲,係遠遠多過將來香港直接開去呢啲城市嘅直通車」,而高鐵可於15分鐘內把乘客帶到福田及深圳北站,之後可轉車到其他內地城市。

田北辰又稱,從頭到尾「48分鐘」不是高鐵主打,「主要討論係15分鐘去到福田,23分鐘去唔去到深圳北,接駁去所有你想去嘅中國城市」。

問到若重點不在「48分鐘」,未來討論時是否毋須堅持「一地兩檢」,他表示,若推行「兩地兩檢」,必然涉及兩個車站,「呢個就係上面最大抗拒嘅」,因為內地只準備一個地方、一隊伍處理廣深港高鐵服務。

其他報道:派免費漢堡吸客變關公災難 Ruby Tuesday遭擁躉投訴無位 會員方保僑:貪字得個貧

其他報道:【Emily Online】梁齊昕ig分享留白相:Vibes speak louder than words

相關字詞﹕編輯推介 高鐵

上 / 下一篇新聞