港聞

下一篇
上一篇

【黎明演唱會取消】期待已久歌迷鬧爆 歌迷張先生:咁嘅理由唔批牌,好不明不白 (19:26)

黎明原定今晚於中環海濱活動區舉行演唱會,但卻因場地布料未符消防安全規定,未獲發臨時公眾娛樂場所牌照而取消。不少歌迷得知壞消息後深表失望,當中張先生表示自己「鍾意咗黎明十幾年」,對頭場因未獲食環署發牌而取消感驚訝,坦言對於演唱會取消,「覺得好不明不白」。

相關報道:黎明演唱會取消 不符消防安全規定 食環署:未能發臨時娛樂場所牌

相關報道:帳篷物料累事? 黎明回應:呢隻係中國做架,肯定架,同英國嗰隻唔同

張先生指,早前與朋友訂了兩張980元門票,準備觀看明日第二場黎明演唱會,獲知今晚首場因無牌而取消,「當然有啲驚訝同失望」。

他其後稱「學黎明話齋,坎坷過後有艇搭」,希望黎明明日可處理好現有問題,令原本的第二場變成首場,他亦希望事件不會影響到黎明心情,開show時可帶更多驚喜給觀眾,「到時我會空住肚去睇,因為知佢現場有野食。」

演唱會臨開場卻取消,張先生表示不滿食環署安排,稱「覺得黎明來自北京,食環無理由無得特事特辦」,又稱「今次食環用呢個理由唔批牌俾黎明,我覺得好不明不白」。

黎明剛在facebook上載短片向觀眾致歉,有歌迷留言稱「等咗好耐先到今日,係有點失望」,不過他們失落之餘仍不忘鼓勵偶像別氣餒,承諾會等待演唱會重開。

亦有大批歌迷怒批食環署在開show前兩小時才通知拒發牌,質疑為何不早點通知,「早幾星期仲話可以換到料(場地布料)」。

相關報道:演唱會取消 黎明fb致歉:請排隊的朋友回家 萬二分對不起 

【短片】專登飛來香港觀賞 阿姆斯特丹歌迷要失望了

相關字詞﹕黎明 黎明演唱會取消 編輯推介

上 / 下一篇新聞